Matthew Stafford etkisi: Rams QB geniş alıcıları nasıl dönüştürüyor?

lusttforlife

New member
Bu bir tesadüf değil.

2012 yılında Detroit Lions takımından Calvin Johnson, bir sezonda yarda alan NFL rekorunu kırdı.

Açıklanamayacak bir şans değil.

2021'de Rams'tan Cooper Kupp, yakalamalarda, yarda karşılamada ve touchdown yakalamalarında NFL'ye liderlik ederek sözde üçlü karşılama tacını elde etti.

Bir trend haline geliyor.

Bu sezon Rams oyuncusu Puka Nacua, yakalama ve yarda alma konusunda NFL çaylak rekorları kırdı.

Kupp, “Tüm bunlar ortak bir paydayla başlıyor” dedi. “Ve bu da Matthew Stafford.”

Rams'ın tecrübeli oyun kurucusu Stafford, NFL tarihindeki en üretken pasörlerden biri. Profootballreference.com'a göre 15. yılını geçiren profesyonel oyuncu pas mesafesi (56.047) ve gol sayısı (357) sıralamasında 11. sırada yer alıyor.

Rams oyun kurucusu Matthew Stafford, karşılayıcının pas yakalayıcılar arasında “Triple Crown” ödülünü kazandığı 2021'de Cooper Kupp'a (solda) attığı gol pasını kutluyor.

(Wally Skalij / Haberler)

35 yaşındaki Stafford, 2021'de Rams'a takas edilmeden önce Detroit Lions'ta 12 sezon forma giymişti. Antrenör Sean McVay ile ilk sezonunda Rams'ı Super Bowl şampiyonluğuna taşıdı. Sakatlıklarla geçen 2022'nin ardından onları play-off'lara geri götürdü.

Pazar günü Rams, Detroit'in 30 yıldır ilk iç saha play-off maçı olan Ford Field'da NFC joker kart oyununda Lions'la oynayacak.

Bu, Johnson, Kupp ve Nacua adına tarihi sezonlarda en büyük paya sahip olan bir oyun kurucu için eve dönüş anlamına geliyor.

McVay, “Bu bir tesadüf değil” dedi. “Bu adamların hepsi harika alıcılar… ve kendilerine gelen övgüyü hak ettiler. Ama bunun herkesin başına geldiğini düşünmüyorum ve Matthew'u özel kılan şeylerden biri de bu.

“En iyiler etraflarındaki insanları yükseltir.”

Hall of Fame'in yaptığı budur oyun kurucu Kurt Warner, St. Louis Rams'da rol aldığında bunu yaptı. Warner, Rams'ın iki Super Bowl'da oynamasına ve birini kazanmasına yardımcı olan “Çimdeki En Harika Gösteri” hücumunu yönetti.

NFL'de iki kez en değerli oyuncu seçilen Warner, harika oyuncuların etraflarında başka harika oyuncular olmadan yeteneklerini en üst düzeye çıkaramayacaklarını söyledi.

Stafford ve rekor kıran alıcılar karşılıklı olarak birbirlerinden faydalandılar.

NFL Network analisti Warner, “Tarihi olan şeyler yaptığınızda, bu sadece 'Ah, bir adam gerçekten iyiydi ve bunu herkes yapabilirdi' demek değildir” dedi. “İki kişi gerekti ve Matthew'un kendisi kadar iyi olması ve bu adamların da onlar kadar iyi olması, onları bir araya getirdi ve işte burada onların başarabildikleri büyüklüğü görüyoruz.”

Stafford, Nacua'nın tarihi bir başlangıç yapmasının ardından Ekim ayında Haberler'a verdiği demeçte, Johnson, Kupp ve Nacua'nın “farklı oyuncular, farklı insanlar, üç farklı türde alıcılar” olduğunu söyledi.

Stafford, “Açılıp oyun oynayabilecek kadar yetenekli oyuncularla oynadığım için kendimi şanslı hissediyorum” dedi. “Bu adamlarla o sezonların bir parçası olmak çok eğlenceli çünkü bunlar her zaman olmuyor. Bunları başarmak zordur.

“Çok fazla özveri gerekiyor, biraz iyi şans ve daha birçok şey gerekiyor. Sadece bunun bir parçası olduğum için alçakgönüllü oldum.

Rams'ın oyun kurucu koçu Zac Robinson, Stafford'un tarihi performanslardaki rolüne şaşırmadı. Robinson, Stafford'u ilk kez Peyton ve Eli Manning tarafından düzenlenen yıllık oyun kurucu sohbeti olan 2008 Manning Camp sırasında yakından gördü. Robinson üçüncü yılına Oklahoma Eyaleti'nde, Stafford ise üçüncü sezonuna Georgia'da giriyordu.

Rams oyun kurucu antrenörü Zac Robinson, Matthew Stafford ile konuşuyor.

Artık Rams'ın oyun kurucu koçu olan soldaki Zac Robinson, Matthew Stafford'un topu attığını ilk gördüğünde hayrete düştü.

(Robert Gauthier / Haberler)

Robinson, “Onun canlı atış yaptığını gördüğümde, 'Bu, şimdiye kadar gördüğüm herkesten futbol atarken gördüğümden farklı görünüyor' diye düşündüm” dedi.

2010 yılında, Lions'ın NFL seçmelerinde 1. sıradan Stafford'u seçmesinden 17 ay sonra Lions, Robinson'un feragatten vazgeçtiğini iddia etti. Stafford omzundan sakatlanmıştı ama oyun kurucu olarak gösterdiği gelişme Robinson'u hayrete düşürdü.

Robinson, “2. sınıftaydı” dedi, “ama hücum hakkında sahip olduğu bilgi ve her bir kişinin işini bilmesi nedeniyle, bu adam sadece süper yetenekli değil, aynı zamanda ne kadar parlak olduğunu da bilmiyordum. öyleydi. Sisteme tamamen hakimdi.”

Stafford, 2012'de büyük bir sezona hazırlanıyordu. Önceki sezon, 5.038 yarda ve 41 gol atarak 16 müdahalede bulunmuştu.

1.80 boyunda ve 237 pound ağırlığındaki Johnson mükemmel bir hedef olduğunu kanıtladı ve “Megatron” lakabına mükemmel şekilde uydu.

Aslanlardan Calvin Johnson (81), Matthew Stafford tarafından tebrik edildi.

Lions'tan Calvin Johnson (81), Jerry Rice'ın tek sezonda yarda alma rekorunu kırdıktan sonra Matthew Stafford tarafından tebrik edildi.

(Duane Burleson / Associated Press)

Stafford, Hall of Fame alıcısı hakkında şunları söyledi: “Calvin son derece adanmıştı; ekibimizdeki en çalışkan adamlardan biriydi ve bencil değildi.” “Ve açıkçası, muhtemelen bu pozisyonda oynayan hiç kimseden daha üstün olan tüm fiziksel araçlara sahipti.”

Bu hikaye için Johnson'a ulaşma girişimleri başarısız oldu, ancak Stafford'un, Johnson'ın Jerry Rice'ın 1.848 yardalık rekorunu kırdığı Atlanta Falcons'a karşı 15. Hafta maçındaki canlı anıları var. 26 yardalık bir kazanımın ardından oyun, sahadaki kutlama ve Rice'ın video anma töreni için duraklatıldı.

Kupp o zamanlar Doğu Washington'da kırmızı gömlekli bir birinci sınıf öğrencisiydi.

Kupp, “Calvin'i eğlence olsun diye izledim çünkü bunların hiçbirini yapamadım” dedi. “Bunun sonuna yaklaştığımı hatırlıyorum; her hafta 'Hızı iyi mi? Oraya gidebilir mi?'

“Sabahları çizgi film izlemek için uyanan bir çocuk gibiydi. Calvin'in neye sahip olduğunu ve ne için gittiğini kontrol etmek istedin.”

Johnson sezonu 1.964 yarda ile tamamladı. O ve Stafford 2015 yılı boyunca birlikte oynadılar, ardından sakatlıklardan yıpranan ve Lions'ın yenilgisinden hayal kırıklığına uğrayan Johnson, 30 yaşında emekli olarak futbol dünyasını şok etti.

2020 sezonunun ardından Stafford değişime hazırdı. Organizasyonun yeniden inşası başlamıştı. Aslanlarla görüştü ve onlar bir takas aramaya karar verdiler.

Stafford, “Kendimi Detroit şehrine, Detroit halkına, taraftarlara, takıma, herkese adadım” dedi. “Oraya gerçekten bir kazanan getirmeyi çok istedim. Birkaç kez şansımız oldu ama başaramadık ve bu çok zordu. … Ne kadar futbolum kaldığını bilmiyordum ve bunun her iki taraf için de en iyisi olduğunu düşündüm.”

Rams, oyun kurucu Jared Goff'u, iki ilk tur draft hakkını ve bir üçüncü tur draft hakkını Stafford adına Detroit'e gönderme şansını değerlendirdi.

Stafford, “Sadece soyunma odasındaki oyuncular için değil, takım gelip beni almak için elinden geleni yaptı ve ben de bu gerçeğe kör değildim” dedi. “Bu yüzden gelip işimi elimden geldiğince iyi yapacağımdan emin olmak istedim.”

Stafford, tarihi bir sezonda birçok cephede Kupp'la takım oluşturdu. Kupp, 145 yakalama, 1.947 yarda ve 16 gol yakalamayla ligde lider olurken, tarihte bu başarıya ulaşan yalnızca dördüncü oyuncu oldu.

Rams, SoFi Stadyumu'nda Super Bowl LVI'yı kazandı – Stafford, önemli, bakmadan pas ve maçın galibi de dahil olmak üzere iki gol atarak Kupp'la bağlantı kurarak.

Rams oyuncusu Cooper Kupp (10), Super Bowl LVI'da Bengals'ın köşe oyuncusu Eli Apple'ın (20) önünde gol atıyor.

Rams oyuncusu Cooper Kupp (10), Super Bowl LVI'da Bengals'ın köşe oyuncusu Eli Apple'ın (20) önünde gol atıyor.

Kupp, sezon boyunca Stafford'la olan bağlantısı hakkında şunları söyledi: “Tutarlıydı, şöyle dedi: 'Hey, hadi işimizi yapalım, işimizi tekrar tekrar yapalım.' Ve bu konuda iyi bir iş çıkardığımızı düşünüyorum.”

Stafford şunları söyledi: “Bunun en güzel yanı, elde ettiğimiz tüm takım başarısına rağmen bunu yapabilmekti. Bunu başarabilmek inanılmazdı.”

Stafford'un deneyimi, vizyonu ve akla gelebilecek her açıdan atış yapma yeteneği – hücum koordinatörü Mike LaFleur, “Çantasında her sopa var” diye espri yaptı – onu farklı kılan özellikler arasında.

Ancak Kupp daha fazlası olduğunu söyledi.

Rams Cooper Kupp (10) ve Matthew Stafford, Bengals'a karşı kazandıkları Super Bowl zaferini kutluyorlar.

Rams Cooper Kupp (10) ve Matthew Stafford, Bengals'a karşı kazandıkları Super Bowl zaferini kutluyorlar.

Kupp, “Bazen 'Hey, hadi gidip tatlı bir şeyler yapalım' diyor” dedi. “İstiyor topla harika bir şeyler yapabilmen için seni açmanı ve sana uzun adımlarla vurmanı sağlamak.

“Ve insanlarla geliştirdiği bir tutum var. 'Buraya geri döneceğim, cebimde hareket edeceğim, eğileceğim, dalacağım ve topu öreceğim ve yandan silahlandıracağım, bu yüzden topu yakaladığınızda gidip onunla bir şeyler yapacağım.' gibi bir şey.

“Ve bu sağlıklı bir mücadele. Puka bunu yaptı. Calvin kesinlikle bunu yaptı. Bu benim de gurur duyduğum bir konu. Oynadığı tüm alıcılar şöyle dedi: '[No.] 9 orada bir şeyler yapıyor. Topu aldığınızda oyunun ilk yarısında standardı belirledi, ikinci yarıda getirseniz iyi olur.'”

Beşinci tur draft seçiminin habersiz bir oyuncusu olan Nacua, sezon dışı antrenmanlara geldiği andan itibaren kendi beynini yıkadı.

Stafford, “Her gün işe öğrenme isteğiyle geliyor” dedi. “Bu kadar erken başarıya ulaşmanın tek yolu, 'Hey, her şeyi bilmiyorum. Bırak öğreneyim.' ”

Kupp'un hamstring sakatlığı nedeniyle ilk dört maçta sahada yer almaması nedeniyle Nacua hızlı başladı. Dört maç boyunca, Indianapolis'te uzatmada galibiyet golü de dahil olmak üzere 501 yarda boyunca 39 yakalama yaptı.

Rams'dan Puka Nacua (sağda), Matthew Stafford'a kafa atarak touchdown'ı kutluyor.

Rams'dan Puka Nacua (sağda), Matthew Stafford'a kafa atarak touchdown'ı kutluyor.

(Mark J. Terrill / Associated Press)

Nacua'nın yaptığı eşi benzeri görülmemiş bir şeydi. Stafford'un yaptığı şey değildi.

Cincinnati Bengals antrenörü Zac Taylor, “Detroit'teyken onu her zaman ligin en küçümsenen oyuncusu olarak adlandırırdık” dedi, “çünkü onların mutlaka play-off'lara gitmesi gerekmiyordu ve o da tüm övgüleri alamıyordu.

“Fakat oyun kurucu olarak kaseti izlediğimizde 'Bu adam inanılmaz' dedik. ”

Dallas Cowboys koçu Mike McCarthy, Green Bay Packers'ı 13 sezon boyunca yönetti. Yılda iki kez yapılan NFC Kuzey karşılaşmalarında çok sayıda Stafford gördü.

McCarthy, “İyi bir şarap gibidir” dedi. “Sadece iyileşti.”

13. Haftada Cleveland Browns'a karşı kazanılan zaferde Stafford, Nacua'nın tanımladığı şeyi Nacua'nın ortadan geçen bir rotada koşması için “tatlı bir ses” olarak nitelendirdi.

Nacua, “'Yeşil çimenlere doğru koşabildiğin kadar hızlı koş çünkü 9 numaranın seni kaçırma şansı yok' dediğimi hatırlıyorum” dedi. “'Dostum, sadece güven' dedim… Göğsümün ortasına öldürücü bir darbe indirdi. Tam buraya götürdüm ve 'Çok fazla ivme kazandım' diye düşündüm. Sadece buna devam etmeliyim.' ”

Nacua 70 yarda golü attı. Sezonu, her ikisi de NFL çaylak rekoru olan 1.486 yarda 105 yakalamayla tamamladı.

Şimdi asıl soru, Stafford'un rekor kıran veya başka bir şekilde kaç sezon oynayacağıdır.

Stafford, “Sadece buraya gelip topu yuvarlamak ve ne olacağını görmek için değil, yüksek seviyede oynamak için gereken tüm çabayı gösterme konusunda hâlâ heyecanlı olduğum sürece,” dedi, “o zaman devam edeceğim oynuyor. … İsabetler çok çılgınca olmadığı sürece belki bir süre daha devam edebilirim.”

Stafford'un Rams'la kazandığı Super Bowl şampiyonluğu, oyun kurucuyu Hall of Fame'e gönderebilecek bir özgeçmişi güçlendirdi.

Kendisi bunu düşünmüyor ancak bazen rakip takımların savunma oyuncuları tarafından kendisine hatırlatıldığını söyledi.

“Diyorlar ki, 'Hey dostum, büyümeni izledim. Sen bir Hall of Famer'sın,” dedi Stafford gülerek. “Ve ben de… 'Teşekkürler sanırım.'

“Ama bunu takdir ediyorum.”