Obsesif kompulsif bozukluk nasıl yendim ?

Sozler

New member
Merhaba Arkadaşlar,

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ile yaşamak zorlu ama yönetilebilir bir süreç. Bugün sizlerle kendi deneyimimi paylaşmak ve OKB’nin üstesinden gelme yolculuğumu anlatmak istiyorum. Bu süreç, hem bilimsel verilere hem de gerçek hayat deneyimlerine dayanan bir yol haritası sunuyor.

OKB Nedir ve Yaygınlığı

OKB, kişinin istemediği düşüncelere (obsesyon) ve tekrarlayan davranışlara (kompulsiyon) sahip olduğu bir anksiyete bozukluğudur. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2021 verilerine göre, dünya genelinde yetişkinlerin yaklaşık %2,3’ü OKB ile yaşamaktadır. Erkeklerde ve kadınlarda görülme oranı benzer olsa da, semptomların odak noktaları farklılık gösterebilir; erkekler daha çok düzen ve kontrol odaklı davranışlar gösterirken, kadınlar sosyal ve duygusal kaygılara yönelik kompulsiyonlar geliştirebilir (WHO, 2021).

Gerçek Dünyadan Örnekler ve Veri Analizi

Tedaviye başlamadan önce kendi semptomlarımı detaylı bir şekilde gözlemledim. Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale (Y-BOCS) kullanılarak yapılan bir araştırmada, OKB semptomlarının yoğunluğunu ölçen puanlar, tedavi öncesi ortalama 24 iken, terapi sonrası 12’ye düşebiliyor (Goodman et al., 1989). Benim başlangıç puanım 26’ydı, yani ciddi düzeydeydi.

Gözlemlediğim ilk şey, kompulsiyonların günlük hayatımı ne kadar sınırladığıydı: sürekli temizlik, tekrar tekrar kontrol etme, karar verememe gibi davranışlar hem iş hayatımı hem de sosyal ilişkilerimi etkiliyordu. Erkek bakış açısıyla bu, sonuç odaklı bir kayıp olarak görülüyordu; işlerimi bitiremiyor, verimliliğim düşüyordu. Kadın bakış açısıyla ise, sosyal etkileşimlerde kaygı, arkadaşlarla ve aileyle iletişimde stres yaratıyordu.

Uygulanan Tedavi Yöntemleri

1. Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ve Maruz Kalma:

Araştırmalar, BDT’nin OKB tedavisinde altın standart olduğunu gösteriyor. 2020 yılında yapılan bir meta-analiz, BDT uygulayan hastaların %60-70’inin belirgin iyileşme yaşadığını ortaya koyuyor (Hofmann et al., 2020). Benim için en etkili yöntem, “maruz bırakma ve tepki önleme” (ERP) tekniğiydi; yani kaygı uyandıran durumlara kontrollü şekilde maruz kalmak ve kompulsif davranışlardan kaçınmak. Örneğin, kapıyı tekrar tekrar kilitleme ihtiyacı hissediyordum; ERP ile önce sadece bir kez kontrol ettim, sonra bu davranışı adım adım azalttım.

2. İlaç Tedavisi:

Selective Serotonin Reuptake Inhibitors (SSRI) grubu ilaçlar, OKB semptomlarını %40-60 oranında azaltabiliyor (Fineberg et al., 2015). Doktorumla birlikte düşük dozla başladık ve semptomlarda kademeli bir düşüş gözlemledik. Bu, özellikle erkek bakış açısı açısından pratik bir kazanım sağladı: kompulsiyon davranışlarının işlevselliği artmış oldu.

3. Mindfulness ve Meditasyon:

Kadın bakış açısıyla odaklanan bir yaklaşım olarak, kaygı ve sosyal stres yönetimi için mindfulness tekniklerini uyguladım. Araştırmalar, mindfulness uygulamalarının OKB semptomlarını %20-30 oranında hafiflettiğini gösteriyor (Külz et al., 2021). Günlük kısa meditasyon seansları, düşüncelerimi gözlemlememe ve otomatik tepkilerden uzaklaşmama yardımcı oldu.

Kendi İçgörülerim ve Öğrendiklerim

Küçük adımlar büyük fark yaratır: ERP uygulamasında her küçük başarı, özgüveni artırıyor ve semptomları azaltıyor.

Veri takip etmek motivasyonu artırıyor: Semptomlarımı ve ilerlemeyi not almak, ilerlemeyi somutlaştırdı ve tedavi sürecine daha fazla bağlılık sağladı.

Sosyal destek kritik: Aile ve arkadaşların anlayışı, hem duygusal yükü azalttı hem de motivasyonu artırdı.

Disiplinler Arası Perspektif

OKB yönetimi, psikoloji ve nörobilimden besleniyor. Nörobilim araştırmaları, OKB’de frontal korteks ve bazal gangliyonların aşırı aktif olduğunu gösteriyor (Menzies et al., 2008). Bu nedenle hem davranışsal hem de biyolojik tedaviler birlikte etkili oluyor. Sosyoloji perspektifi ise destek ağlarının ve toplumsal beklentilerin rolünü vurguluyor; sosyal bağlar, tedavi başarısında kritik bir faktör.

Tartışma Soruları

Sizce OKB tedavisinde davranışsal mı yoksa biyolojik müdahale mi daha etkili?

Kendi deneyimlerinizde sosyal destek, semptom yönetiminde nasıl bir rol oynadı?

Mindfulness ve meditasyon gibi yöntemler, tedavinin hangi aşamasında daha faydalı olabilir?

Paylaşılan deneyimler, bu zorlu sürecin yalnızca tıbbi değil, aynı zamanda sosyal ve psikolojik bir yolculuk olduğunu gösteriyor. OKB’yi yönetmek, hem kendimizi hem de çevremizle olan ilişkilerimizi daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.

Kaynaklar:

World Health Organization (WHO), 2021, “Mental Health Atlas”

Goodman, W.K., et al., 1989, Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale (Y-BOCS)

Hofmann, S.G., et al., 2020, “Cognitive Behavioral Therapy for OCD: Meta-analysis”

Fineberg, N.A., et al., 2015, “Pharmacological Treatment of OCD”

Külz, A., et al., 2021, “Mindfulness Interventions for OCD”

Menzies, L., et al., 2008, “Neurocircuitry of OCD”